Csutka visszér, Az őrség panasza

csutka visszér

Kiss Ottó Ezüstszõlõk Javrikék udvarán, nem messze attól a csutka visszér, amelyiknek csutka visszér is mozog az egyik levele, a bódító orgonák és rózsabokrok mögött, a garázs tövében van az a hely, ahol délelõttönként mindent sárgára fest a nap, a délutánokon pedig olyan erõs az árnyék, mintha már este lenne.

Fábián szerint itt elég jókat lehet játszani, evvel többnyire Javrik is egyetért, magában azért hozzá szokta tenni, és errõl meg is van gyõzõdve, hogy Fábiánnak elsõsorban nem is a hely tetszik, hanem Magdalai.

Pedig átlagos külsejû lány, Salió Csutka visszér például sokkal szebb, fekete a haja és kék a szeme, Magdalainak meg mindkettõ barna, igaz, Salió Annával ellentétben, aki azt hiszi, ami nem érte van, az nincs is, Magdalai egyáltalán nem öntelt és csak ritkán gõgös. Ha engedik, mindig átjön játszani, vannak ugyan hülyeségei, de viszonylag normálisan viselkedik, és rövid, virágmintás ruhákban jár, szüléskor, amikor közel kell hozzá hajolni, érzõdik rajtuk a mosópor illata.

Magdalai szülni szeret a legjobban, ezen a héten már legalább hétszer szült, a hasán jön ki a baba, a virágmintás ruhán keresztül.

Az őrség panasza

Javrik veszi ki, õ az orvos, óvatosan emeli és teszi a fûre a láthatatlan gyermeket, mintha csak valami démont. A lány ilyenkor búgó hangot ad, amely távoli segédmotorok hangjára és macskák dorombolására egyszerre emlékeztet, közben nyalogatja a szája szélét, testébõl pedig mosóporszagú nyugalom árad. Amikor túl van a szülésen, arcán félmosoly jelenik meg, mozdulatai lelassulnak, lábkötés visszér vide ha fordítja a fejét, elõtte a szempilláját mindig lehunyja.

Korábban Fábián is akart szülészorvos lenni, aztán belátta, jobb neki, ha õ a gyerek, mert betegség esetén megkérheti Magdalait, tegye a kezét lázas homlokára. Fábián sokszor lesz beteg, de éppen csak annyira, hogy az orvost ne kelljen kihívni, a felgyógyuláshoz általában elég a lány simogatása. Amikor viszont Fábián nõni kezd, és eléri az iskolaidõt, ez mintegy három-négy percet vesz igénybe, Magdalai nagyon megváltozik, állandóan Paula néninek szólíttatja magát, és teljesen úgy is viselkedik, mint egy Paula néni, az állát magasan tartja, tekintete perzsel, és csapkodja a lábosokat meg a fedõket a konyhában, amely közvetlenül a szalmával bélelt gyerekszoba mellett van a garázs oldalán.

Paula néni kiabál a gyerekkel, hogy hagyjál fõzni, ne lábatlankodjál itt, meg hogy már megint hajtogatod a füledet, ahelyett hogy gyógyulnál, mert Fábián tényleg hajtogatja a fülét, hogy ne hallja annyira a kiabálást meg a lábosok csörömpölését. Jól van, na, hívd ki az orvost, mondja ilyenkor Fábián, mert tudja, a lány kezébõl aznapra kiveszett a simogatás, aztán erõset sóhajt, ágynak dõl, és akkor már hajlandó átadni magát Javriknak, aki autóval érkezik, szájával utánozza a motor hangját, és ha játszásiból esõ csutka visszér, ablaktörlõje is van.

Javrik nagy elszántsággal lép a gyerekszobába, hozza az orvosi táskát, szedi elõ a vérnyomásmérõt, teszi a fülébe a fonendoszkóp kígyózó végeit, szívja fel az esõvizet a mûanyag injekciós tûvel, hogy miután megállapította a betegséget, mindig csutka visszér vagy lábtörés, ellentmondást nem tûrõen fecskendezze rá a gyógyszert Fábián csupasz karjára.

Ha a gyereknek lábtörése van, Paula néni segít begipszelni, de ha mumpsza, akkor vége a játéknak, mert a lány elneveti magát, egy csapásra megint Magdalai lesz belõle, mumpsz, ismételgeti csak és nevet, mumpsz, mert roppantul tetszik neki ez a szó.

Ezután egy kis szünet szokott következni, ugyanis a lány bejelentés nélkül összecsomagol, és elhagyja a családi házat egy férfi miatt, akit sem Javrik, sem Fábián nem ismer, de ez nem igazán zavarja egyiküket sem, mert utána mindjárt jön is a szerelmeskedés, amit szintén a Magdalai talált ki. Ilyenkor a lányból rögtön Paula néni lesz, Javrik pedig az utasításnak megfelelõen csutka visszér orvosi szerepet a családapáéra cseréli. Paula néni feltartott állal járkál a szobákban és a konyhában, míg tekintetében meg csutka visszér gyújtják tüzecskéiket a démonok, akkor, mint rendesen, csapkodni kezdi a lábosokat meg a csutka visszér, Javriknak pedig be kell lépnie hozzá a konyhába.

Erre Paula néni kicsit még jobban csapkodja a lábosokat és a fedõket, aztán hirtelen megfordul, és Javriknak szegezi a kérdést: szeretsz te engem egyáltalán?

  • Visszérrel nyújtózkodhat
  • Ezért kellene cukrot elszórnod a kertedben | How to dry basil, Plants, Herbs
  • Aki csak egyszer is látott dolgozni őrségi gazdát, az tudja, hogy nem szorgalomban vagy találékonyságban volt hiány, amelyik őrségi ember bekerült az ország belsejébe, házat, vagyont szerzett magának.
  • Túró visszérből

Hát persze, feleli a fiú a szerep szerint, de magában ezen a válaszon mindig elgondolkodik, Salió Anna szokott eszébe jutni, milyen jó is lenne, ha õ kérdezné ugyanezt. Azért szeretsz, mert én más vagyok, mint a többi nõ, vág a fiú gondolataiba akkor Paula néni. Igen, te más vagy, mint a csutka visszér nõ, törõdik bele Javrik.

Mert nekem lelkem is van, fokozza a dolgot Paula néni, a fiú pedig bólint, a szemét lehunyja, és befejezi a feladatot. Paula néni lába közé mutat, úgy mondja: vedd le a bugyit, ne szorítsa annyira azt a szép lelked!

A nőknek is van ádámcsutkájuk?

És Paula néni azonnal le is húzza a bugyiját, gyors mozdulattal tolja a bokájáig, közben Javrik arcába sárgája kenőcs visszerek. A fiúk nem sokat látnak, mert a lány a ruhát nem emeli fel, ráadásul egybõl ráveti magát Javrikra, átöleli õt, szorosan, mindenütt, mintha legalább hat keze lenne, és sikongat, jaj, jaj, mondja, aztán meg hogy ajaj, és felfelé néz.

Csukd be a gyerekszoba ajtaját, mutat késõbb a fiú Fábiánra, aki a szalmán ül és nevet, és akkor már Javrik is nevet és Magdalai is nevet, csutka visszér eltûnnek a démonok és megint búgó hangot ad. Na de ilyen hülyeségeket most nem játszottak, csak egy kis felfedezésest, mert azt csak ilyenkor lehet, amikor Javrik szülei csutka visszér itthon. Ma az apja lett volna velük, de már reggel sürgõs esethez hívták, így kompromisszumos megoldás született: se háború, se szülés, hanem elõbb egy kis felfedezéses, aztán bújócska.

csutka visszér

Ha Javrik anyja van velük, a fiúk szó nélkül részt vesznek a szülésesben, mert olyankor Magdalai mást nem hajlandó játszani, inkább otthagyja õket az udvaron, bemegy Javrik anyjához a házba, segít neki mosogatni meg fõzni, mert azt nagyon szeret, fõzni. A felfedezéses ma a szõlõlugasnál zajlott, mint máskor is, ha felügyelet nélkül maradnak. Csutka visszér perc az egész, a fiúk az olajos fakapu és a ház között csutka visszér keskeny, napégette tûzfalhoz döntik a hátukat, egyszerre tolják le a rövidnadrágot, Magdalai pedig félrehúzza a hamvas szõlõfürtöket, a permetlétõl kék foltos, ezüstbe hajló leveleket, és onnan, a lugas mögül figyeli õket.

Ha kacs lóg a szájába vagy pillangó száll fel, nem érdekli, kopasz nudlik, mondja csak, vagy hogy angyalbögyörõk, de sosem nevet, és kerek a szeme, mint a bagolyé, és mozdulatlanul áll, mintha kitömték volna.

csutka visszér

Aztán cserélnek, a lány megy a tûzfalhoz, s míg odaér, a bolond emberrõl beszél, akinek csutka visszér olyan a nadrágja, mint egy kifeszített sátor, mert gipsz visszérből hogyan kell használni, ellentétben Javrikkal és Fábiánnal, mindig elõreáll a micsodája. Magdalai ekkor már nevet, aztán õ is a tûzfalnak dönti a hátát, a bugyiját a bokájára tolja, felemeli a virágmintás ruhát, de a fiúk csak egy pillanatra látják a vágást a lába közt, a lány ugyanis hamar véget vet az elõadásnak, csutka visszér a ruhát, jön a virágesõ, lehull a függöny.

A bolond emberrõl Magdalai néhány hete beszélt elõször, mintegy mellékesen, járkálás közben, a fiúk nem is nagyon figyelték, mit mond, csak amikor kezdett érdekes lenni. De aztán meg olyan érdekes lett, hogy el se hitték, létezik a bolond ember, pedig Magdalai megesküdött rá, illetve akkor már Paula néni, mert közben kigyúltak a szemében a lámpácskák, megesküdött rá, hogy a bolond ember éjszakánként a házuk elõtt áll és leskelõdik.

Igaz, csutka visszér még nem látta, mondta, mert a szobája ablakából csak az udvarra látni, de tudja, hogy ott van és tudja azt is, hogy ez az ember a szerelembe bolondult bele.

Élet és Irodalom

Ha meglátja õt, Paula nénit, csutka visszér mindig olyan szerelemre gerjed, hogy sátoros lesz a nadrágja, hassal a földre veti magát, hogy ne látsszon annyira a sátor vagy hogy egy vakondtúrásba dughassa a micsodáját, ezt nem lehet biztosra tudni, csak azt, hogy ha éppen nem fekszik a földön, akkor szabadideje van, szabadidejében pedig hajót épít, nagy hajót, mert egészen sok a szabadideje, s mert szerinte a hajóépítésnél nincs fontosabb teendõ csutka visszér a világon.

És ha egyszer az a hajó készen lesz, a bolond ember elmegy vele a tengerig, de az is lehet, hogy az óceánig, ha pedig véletlenül nem tudná befejezni a megépítést mielõtt meghal, a sírján fehér galamb nõ majd ki a földbõl, csõrében olajág lesz, és olyan messzire repül, hogy talán a tengerig is, ami meg éppen annyira sós, mint az elhagyott gyerekek könnye, és pontosan annyi csepp van benne, mint a bolond ember szemében, mert ha ez az ember egyszer sírni kezd, nagyon sokáig tud sírni, az is lehet, hogy örökké, de legalábbis a világ fekélyek a visszér vénáin. Ma a lány nem mondott semmi újat a bolond emberrõl.

Visszérműtét lézerrel – Mérleg 2017-02-06

Még abban a pillanatban, amikor véget vetett a felfedezésesnek, kijelentette, hogy Fábián a hunyó, Magdalainak ugyanis akkor már tervei voltak, határozott elképzelése arról, hová rejtõzik majd a fiú elõl.

Négy napja, amikor kora délután még csak ketten voltak Javrikkal az udvaron, mert Fábián az ebéd miatt késett, csutka visszér fiú megmutatta, hogyan kell a bejárati ajtó kilincsérõl fellépni a tûzfalra. Arra senki sem gondol, hogy a feje fölött keressen, mondta, de arra meg õ nem gondolt, hogy a legközelebbi bújócskánál a lány megy fel helyette, ráadásul jól láthatóan lelkifurdalás nélkül.

csutka visszér

Most, amikor Magdalai mászni kezdett, Javrik kissé indulatos lett, a lány meg nagyon élvezte a helyzetet, még mosolygott is a tehetetlen fiún, aki kénytelen volt csendben maradni, nehogy mindketten leleplezõdjenek, mert végül õ sem mondott le a helyrõl, a lány után mászott.

Néhány másodpercig mindketten a tûzfal tetején álltak, aztán, mivel Fábián még csak huszonkettõnél tartott a csutka visszér, azt gondolta, továbbmegy, fellép a mohafoltos háztetõre, ha ott áll, gondolta, biztosan nem látja meg õt a fiú, még akkor sem, ha Magdalait észreveszi.

Ettõl kicsit elégedettebb lett, a tetõrõl vissza is mosolygott a lányra, elõbb csak szelíden, mintegy bocsánatot kérve a plusz lépésért, aztán önelégülten, már-már fölénnyel. A csutka visszér hiába mászta meg korábban többször is, ez a perspektíva új volt, most nemcsak a szõlõlugast látta felülrõl, az orgona- és rózsabokrokat, hanem Magdalait is: Javrik elõször sejtette meg, hogy a világ nemcsak vízszintesen van berendezve, amint azt egyébként egy alföldi gyerek hihetné.

Amikor Fábián végzett a számolással, és keresni kezdte õket, a fiú lekuporodott a tetõre. Az apja akkor fordult be autóval a sarkon, a járdán pedig, a galagonyákon túlról, amelyek fentrõl olyannak tûntek, mint több tucat apró, csutka visszér robbanás, harminc körüli asszony közeledett. A nõ mutogatott és kiabált, hogy azonnal gyere le onnan, mert ha én megyek fel, szájon váglak. Javrik azt hitte, az asszony neki szól, csak amikor Magdalai elsírta magát, értette meg, hogy a nõ a lány új anyja.

A haja kontyban, telt ajka rúzsos, könnyû nyári ruhája alig takarta barna combját. Felülrõl úgy látszott, a keze tekereg, akár a kígyók, a nyelve pedig ki-be járt a szájában, talán sziszegett is. Amikor Javrik apja befordult a ház elé, és kiszállt az autóból, a nõ elcsendesedett.

5 érdekesség az ádámcsutkáról

Maga meg, mondta, ahelyett hogy itthon lenne, biztosan megint jól megszedte magát valamelyik betegén. A férfi behajtotta a kocsiajtót, az asszony felé fordult, és csak akkor válaszolt. A halotti ingen nincsen zseb, drága Paula, mondta. Így nem is nagyon csodálkozott sem rendõr, sem szomszéd, amikor Viola jajveszékelve bejelentette a hírt. A mentõs csak tessék-lássék matatott a testen, valahogy úgy, ahogy egy jó szabó csutka visszér a már elkészült ruhán.

Csutka pityergett, illendõségbõl talán, én pedig vigasztaltam, aztán rohantunk játszani. Akkor épp ûrhajósok voltunk egy vadrózsákkal benõtt, hold nélküli bolygón, melyen az uralkodó széljárás fokhagymás oldalas és vinetta szagát hozta. De úsztatott néhány lágy káromkodást is, mert ilyen vidék volt ez, kültelek, roggyant kéményekkel, csöndes hulladékhalmokkal, ahonnan ernyedt füst terítette be a kerteknek becézett veteményest.

  1. A nőknek is van ádámcsutkájuk? - HáziPatika
  2. 5 érdekesség az ádámcsutkáról - HáziPatika
  3. A visszér kezdeti szakasza képeken
  4. Alultápláltságot jelent.
  5. Нам.

Rattkay bácsi kemény ember volt, szénporos bányászmúlttal, így aztán a maszlagra sem panaszkodott különösebben. Pedig hetente többször is le kellett nyelnie, ahogy másnak a pirulákat. Idõnként kihallatszott az ablakon Viola rikácsolása: "Béla, hát ezt is bevetted? Nem ragadt rád semmi az évek során, csak a kosz! Így nem csoda, ha hivatalból haragudtunk rá. Állítólag a tévébõl is ez jött mindig, abból a kékes sugárzásból, ami esténként beszivárgott az ajtó alatt, és megváltoztatta a játékok arcát.

A szekrény pedig olyan árnyékot vetett, mézsûrût és feketét, mint a pincében, ahová nevenincs lények fészkelték be magukat, és nem lehetett tudni, mikor bújnak elõ, hogy elvigyék a tavaszt a csutka visszér mögé. Rattkay bácsit nagyon szerettük, mert mindig visszaadta a labdát, ha berúgtuk a tulipánok közé, bezzeg Krahovácz, aki egyre jobban csutka visszér nevelt hízóihoz, még a kötõtût is beleszúrta. Holott a hagymái messze nem voltak olyan törékenyek, nem voltak "Isten adományai", ahogy Petkes becézte a paradicsompalántákat, még akkor is, ha rendre elszáradtak, mert nem kedvezett itt a levegõ semminek.

csutka visszér

Talán csak a papsajt és a csalán élt meg vígan, csutka visszér azok is inkább az árokban, ahová a kicsapott lovak pisiltek bõ sugárban, harsogva a szétdobált flakonok miatt. Onnan szedték össze a vaksin botorkáló részegeket vasárnap hajnalban, ha buli volt az üzemi étkezdében, és fellépett az Egyesülés nõi kórusa, sok karcsú szopránnal, akiken úgy állt a harisnya, mint széklábon a zokni.

Ezüstszõlõk

Egészen biztos, hogy a pálinkába, a keserû féldecikbe is belopózott a maszlag, az összefonódott tangókba, amikor már lehetett matatni, kitapintani a bugyi vonalát. És ha nem volt túl szigorú a ruhatáros, akkor a szerelem is kivirágozhatott a kályha melletti padon, miközben duruzsolt a gázrózsa, és a Kossuth tánczenét adott. Violát, Rattkay bácsi feleségét talán csak Fodolyán tiszteletes kedvelte, ha kedvelt valakit egyáltalán, mert egyetlen kóruspróbáról sem hiányzott, érces hangjával úgy vitte a prímet, hogy senki sem tévedhetett el csutka visszér szólamok között.

Javíthatatlan pesszimista, mondta róla egyszer Bézs tanár úr, de ez eleve képtelenségnek tûnt, ugyanis a férje volt a legjobb ezermester a környéken, aki csutka visszér régi lámpás tévéket is addig matatta, amíg halvány körvonalaival meg nem jelent Antal Imre és a Kimittud. Akkor miért nem gesztenye alapú visszér tabletta meg a feleségét is, faggattam Csutkát, aki kacéran mosolygott vissza, hogy hát ez amolyan nõi dolog, de én ebbõl már tudtam, hogy õ csutka visszér sem tudja a választ.

Csutka akkoriban még nem volt nõ, bár buzgón készült a feladatra, el-ellopta az anyja rúzsait, és ha tehette, púdert is szórt az arcára, de ettõl még messze nem voltak olyan mellei, mint a kurváknak azokban a képes magazinokban, amelyeket Lestyák Feri hozott a suliba.

Nem akartam elkeseríteni Csutkát, így aztán nem is mondtam csutka visszér, hogy belõle sosem lesz magasabb rendû nõ, mert az teljesen hihetetlennek tûnt, hogy õ bárki kedvéért ilyen idétlen pózba vágja magát. Ezért inkább azt kezdtem terjeszteni, hogy neki csutka visszér is olyan hasadéka ott lent, így hát nyugodt lelkiismerettel ki lehet hagyni a buliból.

Lestyák Feri egészen elhûlt. Ezt senki sem értette. Erre, hogy rogyadozó tekintélyét mentse, valami nagyon zavaros elméletet adott elõ, hogyha majd csutka visszér elég nagy lesz ott elöl, akkor majd betehetjük a kurvák nyílásába, ezért azt kell elérni, hogy minden nõ kurvává fejlõdhessen, különben mehetünk a nagyra nõtt micsodánkkal a fenébe. Ez nyilván nem maradhatott megfelelõ válasz nélkül.

csutka visszér

Lestyák Ferit akkor és ott egész egyszerûen körberöhögtük, csapkodtuk a hátát, hogy jó-jó, értjük, hogy mi az ábra, de azért még nem kell fantáziálni.

Mert hát milyen agyament hülyeség ez az ész nélküli dugdosás, felnõtt férfi ezt nem is hallgathatja komolyan. Lestyák persze megígérte, hogy legközelebb olyan lapokat hoz, amikbõl a napnál is világosabban kiderül, hogy ebben a témában neki van igaza, csak azokat csutka visszér apja elzárja, ezért egy kis idõbe kerülhet a bizonyítás.

De azok a lapok nem akartak elõkerülni még tavasszal sem, pedig akkor már országszerte megindult az enyhülés, ahogy az igazgató bácsi mondta azon a gyûlésen, amelyen már nem kellett felkötni a pionírnyakkendõt.

Fontos információk